Франция

Франция е държава в Западна Европа, в чийто състав влизат 101 департамента, в това число и островите Корсика, Сен-Пиер и Микелон, отвъдморските департаменти на Френските Антилски острови (Гваделупа, Мартиника), Реюнион и Френска Гвиана, Френска Полинезия, Нова Каледония, островите Уолис и Футуна. В познатата ни европейска Франция има 18 провинции, най-известни от които са Нормандия, Бургундия, Прованс, Шампан и някои други. Столица на Франция е Париж, а по-важни градове са Лион, Марсел, Нант, Бордо, Ница, Тулуза.

Франция има излаз на две морета – Средиземно море и Атлантически океан. Релефът на страната е много разнообразен – равнините и низините заемат цялата северозападна част на страната. Френските Алпи са естествената граница с Италия и Швейцария. Делят се на Северни и Южни Алпи. Най-известният връх на Северните Алпи е Монблан в района на световно известния ски-курорт Шамони. Върхът е и най-високата точка на Европа.

 

Франция е сред страните, на чиято територия се наблюдават най-разнообразни  пейзажи – пясъчните златисти плажове по Лазурния бряг, речни долини с приказни замъци край тях, заснежени върхове по Алпите. Това прави Франция е идеално място за различни видове туризъм. В това отношение потенциалът на страната е огромен и разнообразен: екскурзионен туризъм, морски туризъм на Лазурния бряг, ски-курорти и високопланински туризъм, балнео- и СПА-туризъм, няколко вида водни спортове, пешеходен туризъм и др.

 

Посещавайки Франция отново и отново, човек разбира, че страната е неизчерпаем източник на уникални географски, природни и исторически забележителности. Франция е страна на средновековни замъци, всеки от тях крие  загадки и истории; кулинарни шедьоври, представени от най-добрите готвачи; скъпи курорти с изтънчено обслужване и плажове. Освен това е страна на световното културно наследство, на театрални и кино премиери, които се очакват с нетърпение и се следят с интерес от цял свят.

Климат и време във Франция

 

Климатът във Франция е разнообразен, но като цяло може да се каже, че е умерен. В по-голямата част от страната, особено в Париж, зимата е прохладна, а лятото е топло.

 

По крайбрежието на Средиземно море и на югозапад зимата е умерена, а лятото е горещо, при това на югозапад се срещат най-различни фронтове. За  северозапад (в района на Бретан) е характерна умерената зима с дъждове и прохладното лято. На границата с Германия (в района на Елзас) има прохладна, дори студена зима, но горещо лято.

 

По долината на Рона понякога духат силни, студени и сухи североизточни ветрове, известни с названието „Мистрал“. В горните райони на Алпите и Пиренеите е доста студено през зимата.

 

Градове и региони

Франция включва 18 региона (един обхваща остров Корсика, а пет са задморски), Тези региони имат своите културни, исторически и дори кулинарни особености. Географското им положение и различията в развитието им условно разделят страната на 7 основни „културни региони“, имащи общи традиции. Това са: Ил дьо Франс, Северна Франция, Североизточна Франция, Югоизточна Франция, Западна Франция, Югозападна Франция, Централна Франция.

Ил дьо Франс

 

Ил дьо Франс е регион, с осем прилежащи департамента: Париж, Сена и Марна, Ивелин, Есон, О дьо Сен, Сена – Сен Дени, Вал д‘Оаз, Вал дьо Марн. Районът, който е удивителен по своята красота, привлича и със своята история, богата култура и характерни обичаи. В превод от френски Ile-de-France означава „Островът на Франция“ и се обяснява с географското положение на региона между реките Сена, Марна, Оаза и Боврон. 80% от територията на регион Ил дьо Франс се ползва за земеделие и отглеждане на животни.

 

До Ил дьо Франс може да стигнете по няколко начина. На практика всеки един вид транспорт преминава през столицата Париж. Тук има няколко летища, основните от които са Шарл де Гол и Орли. Те обслужват всички направления. Железопътният транспорт свързва френските административни центрове с Белгия, Германия, Англия, Швейцария, Италия и с други страни. С всички по-големи градове в Европа има осигурен автобусен транспорт.

 

Основните туристически забележителности в Ил дьо Франс са: Версайският дворец, Рамбуйе, Фонтенбло, Дисниленд, Аква булевард.

Северна Франция

 

Северна Франция с райони О дьо Франс (новообразуван регион от Нор-Па де Кале и Пикадрия) и Нормандия (също новообразуван регион от Горна и Долна Нормандия). Суровата, но много живописна природа на Северна Франция не е по душата на всеки, затова тази част на Франция смело може да се нарече малко посещавана от туристите и не добре позната. Но тук има места, които ще направят дълбоко впечатление и оставят трайни спомени във всеки посетител. Най-известният туристически район от региона е Нормандия.

 

О дьо Франс

 

Регионът е създаден през 2016 година с обединението на дотогавашните региони Нор-Па дьо Кале и Пикардия.

 

Нор-па дьо Кале е един от най-гъсто населените райони и с най-високо развита индустрия. Населението е предимно от млади хора и макар че слънцето тук не е така жарко, както на Лазурния бряг, празниците и фестивалите са често явление.

 

За Пикардия е характерно, че е исторически регион. Тя е една спокойна и живописна провинция, която се слави със своята многовековна история. Основният стил на градската архитектура е готическият. Като най-ярки образци на това изкуство можем да посочим катедралите, които са 6 на брой и множество замъци, принадлежащи на кралското семейство.

 

Пикардия е родно място и е вдъхновявала едни от най-известните френски писатели – Виктор Юго, Марсел Пруст, Жан Расин, чиито велики произведения се съхраняват в местните музеи.

 

Нормандия

 

Регионът е образуван през 2016 година с обединяването на Долна и Горна Нормандия. Разположена на два часа път от столицата, Нормандия открай време е привличала елита от творчески хора. Курортите на Нормандия – Довил, Турвил и Онфлер, са тихи и привлекателни, подходящи за семеен отдих. Нормандия е северен регион със столица Руан. Богатото минало и настояще на Руан го причисляват към градовете с най-голямо значение за Франция. С града са свързани имената на велики творци и народни герои – такива като Жана д‘Арк, Гюстав Флобер, Клод Моне и др.

 

До Руан, който е на 350 км от Париж, не е трудно да се стигне със самолет, с влак или с такси. Скоростният влак по направлението Париж – Руан тръгва на всеки 30 минути от гара Сен-Лазар.

 

Основните туристически забележителности на Северна Франция са: църквата Мон Сен Мишел, църквата на Жана д‘Арк, църквата Сен Маклу, протокът Ла Манш, Пакр Астерикс, Големият Часовник в Руан, замъкът Шантили.

 

Североизточна Франция

 

Североизточна Франция е район, в който влизат Елзас, Лотарингия, Шампан-Ардени и Бургундия-Франш-Конте. Граничи с Германия и Швейцария, вследствие на което френската култура е тясно преплетена с немската.

 

 Елзас (Alsace)

 

Елзас е неголям регион в Североизточна Франция, въпреки това е много известен зад пределите на страната. Благодарение на производството на вино и бира, районът е привлекателен за туристите от цял свят. Повече от половината френско пиво се произвежда от местни пивовари в близост до Страсбург.

 

Лотарингия (Lorraine)

 

Френският регион Лотарингия е разположен на Европейски кръстопът, така че от само себе си се разбира, че е богат на културни и исторически ценности. За по-важни градове се считат Метц и Нанси, чиито архитектурни ценности свидетелстват за необичайната история от времето на гало-римския период.

 

Шампан-Ардени (Champagne-Ardenne)

 

Шампан-Ардени е от най-известните региони на Франция. Славата му идва преди всичко от родното пенливо вино – шампанско. Никоя екскурзия или винен тур не минават без посещение на лозови масиви и дегустация на шампанско.

 

Сред главните забележителности на региона са: катедралата, която се отнася към списъка на обектите от световното културно наследство, също базиликата и музея Сен Реми. Всички забележителности могат да се видят, пътувайки по туристически маршрути, съчетани с посещения и разходки по живописни местности и  езера.

Бургундия – Франш-Конте (Bourgogne-Franche-Comté)

 

Бургундия – Франш-Конте е регион в  Източна Франция с център Дижон. Образуван е през 2016 година с обединението на дотогавашните региони Бургундия и Франш-Конте.

Франш-Конте е едно от най-живописните кътчета на Франция. На територията му се намират няколко природни парка, най-известния от които е в планината Юра.

 

Западна Франция

 

Западна ФранцияБретан, Западна Лоара, Аквитания-Лимузен-Поату-Шарант  (Поату-Шарант е един от регионите на Франция до 2016 година, когато е присъединен към новия регион) всички тези морски провинции са обединени и същевременно се различават по многовековната си история, създавайки особен образ и стил на Западна Франция. На територията на голяма част от регионите са съсредоточени балнеоложки и СПА-курорти, чиито хотели допълват изискания образ на провинцията.

Бретан (Bretagne)

 

Бретан – полуостров в Западна Франция с благоприятен морски климат. Заради непосредствената близост на океана тук зима почти няма, а през лятото духа прохладен ветрец. Има чести приливи и отливи, затова туристическият сезон зависи от състоянието на морето. Регионът Сен Мало е особено популярен сред сърфистите – тук са най-високите вълни в цяла Европа.

Пеи дьо ла Лоар (Pays-de-la-Loire)

 

Пеи дьо ла Лоар  са равнинни територии с реки и плодородни земи, заети със земеделие. Състои се от провинциите: Западна Лоара, Мен е Лоар, Маена Сарт и Вандея.

 

Сред обектите на културно-историческото наследство може да отбележим интересните естествени и строителни пещери, създадени в резултат на работата по изграждането на селищата в този регион. Образуванията по време на строителството и разположените по заблатените брегове в близост до океана кариери, днес служат за част от туристическите маршрути.

 

Характерно за провинция Вандея е километричната плажна ивица. По цялото крайбрежие са разхвърляни къмпинги и хотелчета, с които се редуват с яхтени пристанища и диви участъци – обичайни места за местните рибари. Поату-Шантра е най-слънчевия район на Западния Атлантик.

 

 

Забележителните плажове на курортите Роаян, Фурас, Сен-Жорж-де-Дидон и няколкото острова са подходящи за семеен отдих, а също така и за практикуване  на водни спортове.

 

Сред най-интересните и увлекателни екскурзии са тези до старинните бастиони, които са служили за отбранителни съоръжения. Най-известната водна крепост е форт Боярд в близост до остров Екс. На форт Боярд е кръстено приключенско риалити шоу снимано в едноименната крепост в Ла Рошел. От 1990 г. Форт Боярд става сцена на телевизионно състезание, в което участниците са изправени пред изпитания на силата и уменията в търсене на съкровище. България също прави свое предаване в три сезона (2008, 2009 и 2010 г.), като в първия сезон участват отбори от Сърбия и Турция.

 

Основни туристически забележителности на Западна Франция: лозовите масиви, Замъците на Лоара, Пюи-дю-Фу – увеселителен парк, Западна Лоара, плажове, долмени, англо-нормандски острови.

 

 

Централна Франция

 

Централна Франция – регион по долината на Лоара, включваща и живописния региона Оверн. Териториите им са заети основно със земеделие и животновъдство. В Централна Франция има множество неголеми исторически градове, чиито основни забележителности са замъци и средновековни постройки.

 

Тази част на Франция с главни градове Бурж и Клермон Феран, е притегателна със своето културно минало, за което свидетелстват историческите катедрали и паметници, разположени в повечето провинции.

 

Понастоящем тук се провеждат много концерти, традиционни фестивали и други мероприятия. Най-известните ежегодни културни събития са Пролет в Бурж, Орлеанс Джаз, музикалните празници в Тюрен.

 

Освен с музикалните фестивали и международните изложби, регионът е известен и със защитените си зони. Природните паркове Перш, Брен, Лоар-Анжу-Тюрен се отнасят към защитените територии.

 

Повече от деветдесет парка, най-известният от които е Виландри – градина на любовта, поразяват туристите със своята изисканост и необичаен дизайн. Този район  е богат на естествени и сътворени от човека градини и паркове, които се причисляват към съвременните природни богатства на Франция.

 

До Централна Франция практически може да се достигне с всеки един вид транспорт.

 

Множество шосета се свързват с магистрали А10, А11, А71, А20.

 

Оверн (Auvergne)

 

Оверн – регион на Централна Франция с главен град Клермон Феран. Районът е с живописни пейзажи и е известен сред туристите, уморени от дълги странствания. До Оверн от други провинции на Франция може да се достигне с: влак, самолет, автомобил. Сред почиващите е популярен балнеоложкият и СПА туризъм. Термалните източници и лечебната кал са основата за оздравителните методи и процедури.

 

Главните туристически забележителности на Централна Франция са: Лоара, лозовите масиви, средновековните замъци, Шамбор, Амбоаз, Шенонсо, Азей-ле-Ридо, Долината на  Кралете, Жак Сьор, Дам де Тюрен.

 

Югозападна Франция

 

Югозападна Франция включва Южните Пиренеи и знаменития регион Аквитания. Богатата история на Аквитания е отразена в приказни замъци, кацнали на върха на планината, средновековни постройки, превърнати понастоящем в едни от най-известните ресторанти на Франция. Живописната природа с дълги пясъчни ивици и създава условия за отдих и релакс.

 

Аквитания – знаменита провинция, където от векове се произвежда вино. Плодородните земи и мекият климат създават необходимия тероар за зреене на гроздето и приготвяне на виното.

 

Основните туристически забележителности на Аквитания: Атлантическия океан, планините, лозовите масиви на Бордо, Южният канал, Пиренеите, реките.

 

Югоизточна Франция

 

Югоизточна Франция – Рона-Алпи; (Rhone-Alpes), Прованс-Алпи-Лазурния бряг (Provence-Alpes-Cote-d`Azur); Лангедок – Русийон и остров Корсика (Corse). Най-туристическата дестинация на Франция след Париж. Към региона се отнасят крайбрежието на Средиземно море и Френските Алпи на изток.

 

Основните туристически забележителности на Югоизточна Франция са лозята, Средиземно море, плажовете, планините, Арена Арл, Алпите, Шамони, Мон Блан, Океанографския музей на Монако, Ница, Кан, Ментон, Монте Карло.

 

Отвъдморски владения на Франция

 

Френските Антилски острови (Гваделупа, Мартиника), Реюнион и Френска Гвиана, Френска Полинезия, островите Уолис и Футуна са отвъдморски общности. Нова Каледония и Клипертон са отвъдморски административно-териториални единици със собствен статут.

 

Гваделупа (Guadeloupe)

Разделена от тесен морски пролив, Гваделупа е съставена от два основни острова Гранд-Тер и Бас-Тер. Единият е равнинен с безкрайни плантации от захарна тръстика и пясъчни плажове по протежението на живописен риф.

 

Вторият остров – Бас-Тер е доста по-див, зает от вулканичен масив, с най-висока точка действащия вулкан Суфриер 1 467 м, който е най-голямата атракция за туристите, и Гранд Тер – варовиково плато с надморска височина до 130 м. Островът е обкръжен от коралови рифове.

 

Островите са особено подходящи за активен спорт – дайвинг на рифовете Гранд-Тер, сърф, подводен риболов, еко-пътеки.

 

Френска Гвиана (Guyane)

 

Непроходимите тропически гори на Гвиана са защитени територии. Голяма част от площта на страната е заета от амазонските гори, които се считат и за главната забележителност на отвъдморската територия на Франция. За любознателните туристи са разработени маршрути по защитените територии с интересни екскурзионни програми, благодарение на които всеки се оказва в свят, различен от познатата ни Франция.

 

Разположена е в североизточната част на Южна Америка. Административен център е град Кайен. Територията е част от Европейския съюз и еврото е официално разплащателно средство. Интересен факт е, че на територията на Френска Гвиана се намира космодрумът „Куру“, от който се осъществяват изстрелвания на апарати по космическата програма на Европейския съюз чрез ракетите Ариана.

 

Мартиника (Martinique)

 

Регионът обхваща едноименния остров и няколко малки островчета по източния му бряг. Разположен е в източната част на Карибско море, част от архипелага Малки Антили. Има брегова линия от 250 км. Северните части са заети от вулканичен масив, с най-висока точка действащият вулкан Монт Пеле – 1397 м. Климатът на остров Мартиника е тропически. Дъждовният сезон продължава от юли до ноември. Идеално място за сърфиране, за дайвинг (водолазно гмуркане) и други водни спортове.

 

Майот (Mayotte)

 

Намира се в Индийския океан, между Северен Мадагаскар  и Северен Мозамбик.  Географски е част от Коморските острови, но не и политически. Майот е територия на Франция от 1843 г. Известен е още като Махоре, което е старото име на най-големия остров. Жителите на острова се наричат махори или майоти.

 

Главният остров Гранд-тер (или Махоре) е най-старият Коморски остров. Той е 39 км дълъг и 22 км широк. Най-високата точка е връх Бенара, който се намира на 660 м над морското равнище. Заради вулканичната скала в района земята е сравнително плодородна. Коралов риф обгражда голяма част от острова, по тази причина корабите в този район са добре защитени от морските вълни. Кораловият риф също така е и дом на много видове риби.

 

Освен главния остров, към общността Майот спадат още остров Памандзи, разположен на изток, и още около двадесетина по-малки острова. Главният остров е познат и под името Гранд Тер, а Памандзи – с названието Пти Тер. Групата острови Майот се смята за най-древната част от Коморския архипелаг. Гранд Тер е най-зеленият от островите. Прекрасно място за почивка, подводен риболов и дайвинг.

 

Тукашните птици се различават много от тези на съседните острови. Тук живеят изумителен брой редки видове птици, като птицата дронго, която се среща само по тези краища. Невероятно богат е и екзотичният свят на раците. Има хиляди сини, червени и черни ракообразни с големи щипки. Те използват щипките си за самозащита, като те са разположени или само от лявата им страна, или само от дясната страна на тялото си.

 

Реюнион (Reunion)

 

Островът е разположен в централната част на Индийския океан, източно от Мадагаскар и югозападно от Мавриций. От природогеографска гледна точка е част от Африка. Реюнион е равнопоставена част от Френската република. Територията е част от Европейския съюз и еврото е официално разплащателно средство.

 

Все по-значима роля в икономиката се явява развитието на туризма. Островът, с красивата си природа – живописни плажове, водопади, вулкани, успява да привлича туристи от цял свят. Тук могат да се практикуват различни видове воден спорт.

 

Нова Каледония (Nouvelle Caledonie)

 

Нова Каледония е остров в Тихи океан. Той, заедно с архипелазите Луайоте и Честърфилд, образуват френската отвъдморска административна единица Нова Каледония. Административен център е град Нуема. Островите (Луайоте, вкл. Лифу, Увеа, Маре), Пен, Белеп са най-големите в Нова Каледония, но освен тях има стотици други малки острови.

 

Релефът е планински, с най-висок връх Мон Пание (1628 м). По крайбрежието на основния остров и другите по-малки се простират огромни коралови рифове. Климатът е тропичен, влажен. Растителността е представена от редки гори от хвойнови видове и високотревна растителност. Тази страна все още пази изключително разнообразие на уникални ендемични, примитивни видове растения и животни. Природата е уникална, човек има чувството, че е в рая. Място, което само може да си представим във фантазиите си.

 

 

Градове

 

Във Франция има много градове – и големи, и малки, които са голям интерес за туристите. Най-забележителните от тях са:

 

Париж – „Градът на светлините“ – столица на Франция;

Бордо – градът на виното, пристанищен град в Югозападна Франция, център на регион Аквитания;

Бурж – средновековен град, столица в Централна Франция;

Кан – градът, в който ежегодно се провежда „филмовия фестивал в Кан“;

Лион – третият по големина град във Франция, забележителен със своето историческо минало, свързано с времето на Римската империя и продължаващо по време на френската съпротива;

Марсилия – вторият по големина град във Франция и нейно най-голямо пристанище, сърцето на Прованса;

Ница – столица на Френската Ривиера;

Страсбург – център на регион Елзас, известен със своята история. Седалище на няколко европейски институции, между които: Съвета на Европа, Еврокорпуса, Европейския парламент, Европейския омбудсман на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека.

 

Туристически обекти

 

 

Несъмнено, главните забележителности на Франция се намират в Париж – знаменитата Айфелова кула, Триумфалната арка, съкровищницата на световните шедьоври – музеят Лувър, Катедралата „Парижката Света Богородица“, наричана още Нотърдам дьо Пари (Notre-Dame de Paris), Монмартър, Люксембургската градина с Люксембургският дворец (в него се провеждат заседания на френския Сенат), и още много други забележителности, които могат да се видят.

 

Тук ще отбележим и някои други интересни места, намиращи се извън пределите на столицата Париж. Такива, между впрочем, има по цялата територия на Франция.

 

Нотър Дам дьо Шартър

 

Катедралата Нотър Дам дьо Шартър (Cathédrale Notre-Dame de Chartres – което дословно означава „Нашата дама от Шартър“) е римо-католическа катедрала, разположена в Шартър, на 80 км югозападно от Париж. Счита се, че е сред най-добрите примери на готическата архитектура в цяла Франция. Катедралата все още е седалище на епископа на Шартър в Шартърската епархия в духовната провинция Тур. Шартър е спирка от поклонническия път на Св. Яков или Пътят към Сантяго (поклоннически път от приблизително 800 км между Франция и Испания, описан в романа на Паулу Куелю „Дневникът на един маг“), водещ до катедралата Свети Яков в Сантяго де Компостела, където се пазят мощите на светеца.

Версай

 

Версай е предградие на Париж, разположено на 21 км югозападно от центъра на града. Версайският дворец е един от най-известните дворци в Европа, тясно свързан с живота и управлението на Луи XIV, известен като Краля Слънце. Версайският дворец е най-яркият символ на отхвърлената, но неизменно очароваща обществена система, присъща на един от най-знаменитите крале в историята – Луи XIV.

 

Във Версайския дворец са подписани редица международни договори. Той е образец за големите дворци в Европа.

 

Днес Версай е притегателно място за туристите от цял свят.

 

Замъците на Лоара

 

Лоара е едно от най-живописните и спокойни места във Франция. По продължение на повече от 1000 км по течението на най-дългата френска река може да се види и почувства френската аристократична атмосфера и да се разбере защо наричат тази област „Градината на Франция“. Долината на Лоара заема близо 300 км в средната част на течението на реката и е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Тук очите могат да се насладят на лозови насаждения, овощни градини и исторически градчета. Лоара е най-прочута обаче със своите замъци. Броят им варира в различни класификации, но се смята, че са над 40. Най-известните и добре съхранени сред тях са:

 

Амбоаз.  Леонардо да Винчи е поканен от крал Франсоа I, твори и преподава тук, разпространявайки идеите на Ренесанса, а след смъртта си е погребан в параклиса Сан Юбер в замъка Амбоаз.

 

Азе ле Ридо – Описан от Балзак като „многостранен диамант, инкрустиран на река Ендър“, Азе ле Ридо е един от най-впечатляващите замъци, които могат да бъдат посетени в долината на Лоара. Строителството на замъка, което започва през 1518 г., успешно се вплитат традициите на френската архитектура с нови елементи от ренесансовата култура на Италия. Този замък е ярко отражение на периода на ранния Френски ренесанс.

 

Блоа – Замъкът Блоа (Blois Castle) гордо доминира над река Лоара, която преминава през едноименното градче в северно централната част на Франция. Освен че Блоа е един от най-престижните паметници на Възраждането във Франция, той също така е отличен образец за развитието на френската архитектура от Средновековието до 17-ти век.

 

 

Град Каркасон

 

Разположен е в историческата провинция Лангедок, днес региона Лангедок – Русийон, департамент ОД, на 805 km югозападно от Париж и 88 km югоизточно от Тулуза. Стените на Каркасон са изключителен образец на военната архитектура Това са най-дългите стени в Европа, (близо 3 km), приказна смесица от кулички, наблюдателници, назъбени парапети на бойни кули и подвижни мостове, чийто строеж започва през VII. Изминават 13 века на изменения, допълнения и разкрасявания от римляни, гали, визиготи, араби, франки и френски благородници, преди този двоен крепостен вал, най-големият в Европа, да бъде завършен. Осветлението нощно време му придава много драматичен вид, въпреки че вече не се използват факли, както в миналото.

 

Намиращ се в непосредствена близост до река Алзу, Рокамадур е изсечен в 150-метровата скала, която опасва долината на реката. В сърцето му се намира Цитаделата на вярата, укрепена с три последователни порти.

 

Рокамадур е построен на етажи, които отговарят на социалните прослойки през средните векове. В най-ниското, близо до реката, се намират къщите и други постройки на обикновените хора. Високо в скалата се намира религиозният комплекс, съставен от девет църкви. Още по-нависоко, построен като орлово гнездо върху самата скала, се намира замъкът, в който е живяла някогашната аристокрация.

 

Още през средните векове градът привлича множество пилигрими. Ритуалът, който те извършват, започва с изкачването на 206-те стъпала, водещи до цитаделата. След това се молят във всяка една от църквите, в които се изложени предмети за поклонение, най-известните сред тях са  мощите на свети Амадур и оковите на освободените осъдени. Но най-важната част и причината за поклонничеството тепърва предстои. В най-голямата църква е изложена Черната Мадона на Рокамадур – статуя на Света Богородица, за която се смята, че има чудотворни сили.

 

Черната Мадона на Рокамадур се смята за покровителка на мореплавателите и цитаделата е пълна с плочки с историите на моряци, които са се молили на Черната Мадона и са се спасили от корабокрушение. Мнозина от оцелелите също така даряват на града лодките си или друга вещи свързана с мореплаването.

 

Преди построяването на църквите в скалата са живеели монаси, които са разпространили култа към Черната Мадона. Част от старите им убежища са отворени за посещение. Археолозите са датирали обитаването на скалите от преди 25 000 години. В близост до града се намират също така пещери с праисторически рисунки, които са отворени за посещение през лятото.

 

Градът се издържа от туризъм, като освен хотели и странноприемници има също ковачници и пекарни, пазещи до ден днешен някогашната техника и традиция.

 

Папският дворец в Авиньон

 

Папският дворец в Авиньон е една от най-големите готически сгради във Франция и един от най-големите и най-важна средновековни готически сгради в цяла Европа. Периодът като седалище на папите е белязано от т.нар. „Западна Схизма“, когато възниква спор между италианските и френските кардинали. Има интересни фрески от XIV в, рисувани от майстори от цяла Европа. Включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

 

По време на папа Климент VI, Инокентий VI и Урбан V, сградата на двореца е разширена до размерите на това, което днес е известно като Двореца Ньоф. Папа Климент VI разпоредил на местен архитект да изгради нова кула и съседните около нея сгради, включително и дългия 52 м Гранд Параклис, който служел като централно място за папските поклонения.

 

Днес Папският дворец в Авиньон освен основна туристическа атракция е и обикнато място за множество културни събития, като музикални, танцови, филмови и театрални фестове. Тук ежегодишно се провежда международен театрален фестивал, а всевъзможни постановки може да се гледат през цялата годината не само в двореца, но и в някоя от многобройните църкви или манастири на Авиньон.

 

Реймската катедрала

 

Реймската катедрала се намира в провинция Шампан-Арден, построена е през XIII-ти век на мястото на изгоряло по-рано здание. За времето на своето съществуване тук са короновани 25 френски благородници.

Дължината на Нотр Дам де Реймс е 138 м, а височината й възлиза на 38. Двете кули, високи по 81 метра били издигнати през XV-ти век. Повече от 2000 безценни статуи на светци могат да се видят по фасадата на катедралата в Реймс. Най-прочутата сред тях е тази на усмихващия се ангел. Доста от украсата на храма е дело на „магьосника“ в готическата архитектура – Джоузеф Майстора (Joseph Master).

Знае се, че коронацията на френските крале по традиция се е извършвала  в катедралата в Реймс, пред свещено евангелие. Малко известен факт е обаче, че то е изписано на кирилица и глаголица. При клетвата те слагали ръка върху тази древна книга с дивен обков, в който се пазели чудодейни реликви. Предполага се, че вътре имало и частица от Светия кръст. Френските свещенослужители твърдели, че  Реймското евангелие е написано на свещен език, може би дори на езика на Бога. Мистерията е разкрита от руския (тогава само Московски) цар Петър Първи при посещението му през 1717 г. във Франция.

 

Руанската катедрала

 

Една от основните забележителности на град Руан е катедралата „Света Богородица“. Първата катедрала в Руан е построена през 396 г. Тя е разрушена по време на инвазията на норманите и на нейно място издигат  нова катедрала с дървен свод, осветена през 1063 г. от Вилхелм Завоевателя. През 1185 г. катедралата била построена отново, но този път в готически стил. От старата катедрала е останала само крипта, разположена под мястото, където е църковният хор. През XV век е добавена нова кула – Tour de Beurre (Маслената кула). Получила е името си от факта, че заможните лица, дарили средства за построяването й, са измолили привилегията да ядат масло по време на пости. Кулата обаче е завършена едва през 17 век. Най-впечатляваща е „Кулата фенер“ (Tour Lanterne) от 1876 г., с която Руанската катедрала става на-високото здание в света … до 1880 г.

 

Градините на замъка Виландри

 

Шато де Виландри е един от последните големи замъци по бреговете на Лоара, строени през епохата на Възраждането (1536 година) и е най-забележителният, благодарение на своята разкошна градина. До 1906 година този замък е бил собственост на брата на император Наполеон – Жозеф Бонапарт, а по-късно става притежание на Йоахим Карвальо, който вложил много време и средства, за да го спаси от разрушаване. В стила на италианското Възраждане замъкът Виландри е заобиколен от множество градини, разположени на три нива (водно – с водоеми и фонтани, цветно – с декоративна градина и „кухненско“ – зеленчукова градина) и прави впечатление и с характерната точност на геометричните линии, като за всички територии са характерни естетика, хармония и разнообразие. Декоративната градина се нарича още и „Градината на любовта“ и е любимо място за романтични разходки на влюбени двойки. Намира се на средното ниво, където всъщност е и замъка, а в част от нея се отглеждат едни от най-красивите рози в света. Сред лабиринта от ниски храсти и в сянката на лози са разположени беседки. Водната градина се намира на най-високото ниво, където е и голямото езеро с много редки водни растения, а в горещите дни това място е любимо и предпочитано за много посетители. Разкошните градини на замъка са наистина впечатляващи и се смятат за произведение на изкуството Забележителни са не само с дължината си от 52 километра, а и с това, че обхващат цялата територия, заедно с рововете, каналите, терасите и фонтаните.

 

Градината на Клод Моне

 

Живерни е малко селце, разположено на 70 км от Париж и на 60 от Руан. Подобно на хиляди други френски села нямаше с какво да бъде известно, ако не бе градината на Моне, спечелила му широка известност. Едва ли ще е пресилено, ако кажем, че градината в имението на художника Клод Моне в Живерни е най-популярната в света. Художникът купува имението и се заема с плана си да създаде градина, която да бъде действителен образ на творческите му търсения за красота. В продължение на доста години с помощта на седем градинари той полага неимоверни усилия да превърне имението в градина, изпълнена с перспектива, симетрия и цветове. Най-съвършеното творение на Моне е Водната градина, заобиколена от плачещи върби и бамбукови туфи. Над езерото се простира мост в японски стил, обкичен с бели и лилави глицинии. Две дървени лодки, плаващи под моста, са използвани от градинарите, за да се грижат за водните лилии – едно от най-големите вдъхновения за Моне. Водната градина е изпълнена от асиметричности и извивки. Вдъхновена е от японската градина, от която Моне се възхищава и опознава от колекциите си с гравюри.

 

Градината на Кристиан Диор

 

Парфюмерийната градина – така наричат градината на Кристиан Диор. Тя се намира в Гренвил, недалеч от мястото, където е роден знаменитият дизайнер. Редом с ароматните рози на територията на градината има музей на модата, изцяло посветен на живота и творчеството на Кристиан Диор.

 

Винените провинции на Франция

 

Когато стане въпрос за вино, непременно трябва да обърнем внимание на винените провинции на Франция – Бургундия, Бордо, Медок, Прованс и други.

 

В тези региони има музеи и винени изби, където се провеждат дегустации на най-добрите вина. Кот де Прованс, Бандол и Кот дю Рон, Шато Марго, Медок, Песак-Леонян, Грав, О-Брион, Сотерн, Бейшевел, Сен Жулиен – туристически места, които разказват историята на виното и тайната на приготвянето на напитката на боговете.

 

Живописната винена провинция Бордо (Аквитания) е потънала в зелени лозови масиви. Лозята се простират от десния бряг на река Жиронди до притоците на реките Гарона и Дордон. Освен с производството на вино, територията на Бордо е известна още и със специалния си коняк.

 

Пътувайки по-нататък, може да се посети Бургундия и районите: Шабли, Божоле и Кот д‘Ор (Златни склонове) Тези провинции се славят със своите червени вина, чийто истински вкус може да се усети на дегустациите, провеждани от различните производители.

 

Нито един винен тур във Франция не може да мине без посещение в Шампани –историческата родина на пенливото вино – шампанското. Само тук може да се опита лекото пенливо вино, което се пуска на месния пазар и никога не напуска (не се изнася извън) пределите на Франция.

 

Развлечения

 

Освен с популярни туристически места, Франция е идеална не само за екскурзии, делови пътувания и шопинг, но и за морски курорт, практикуване на високопланински спортове, голф, също и за балнеоложки  и СПА туризъм.

 

Морски туризъм  

Най-добрите курорти на Лазурния бряг на Франция посрещат гостите си със слънце, топло Средиземноморско море, развлечения и отлично обслужване. От известните курорти най-посещавани са: Ница, Кан, Сен Тропе и др.

Морските курорти на Лазурния бряг са за различни категории туристи – за младежи, за семейни двойки, за почиващи с деца. Повечето градски плажове са безплатни, с изключение на тези, които са към хотелите. В цената на частните плажове е включено ползването на чадър и шезлонг.

Морският отдих може да се съчетае със светски партита и нощен живот. Сред много престижни курорти се откроява Сен Тропе. Елитът обича този курорт и идва тук  от всички краища на света. В слънчевия Сен Тропе се намират вилите на много знаменитости. В разгара на курортния сезон тук кипи истински светски живот, а различните срещи и партита допринасят за разнообразието на почивката на Лазурния бряг.

 

Младежкият отдих в Ница ще ви подари най-ярките и приятни впечатления. Разкошни хотели, развлечения в казино, вкусни ястия в най-добрите ресторанти и всичко това на фона на живописна природа и удивителна архитектура. Почивката няма да е пълна без посещение на Залива на ангелите, централния площад на Масена, великолепните градини и паркове по склоновете и в полите на Алпите.

 

Голфът във Франция

 

Ненапразно Франция се счита за страната на голфа. Тук могат да се преброят над 500 полета за игра на голф, сред които голф-игрища, проектирани от най-добрите архитекти в света.

 

От XIX век голфът е станал популярно увлечение (а за някои и спорт) в много провинции на Франция. Голф-игрищата са с най-различна сложност и са обичайна част от живописния пейзаж на страната.

 

Всяка година се провеждат международни състезания по голф, защото тук има идеални условия за това. Най-добрите голф-игрища са в района на Лоара, Лазурния бряг, Бретан, Прованс и Нормандия. По тази причина релаксиращият отдих във Франция може да се съчетае отлично с игра на голф. Удоволствието от играта е двойно по-голямо поради фантастичните условия и великолепния пейзаж, на фона на които са разположени голф-игрищата.

 

Няма нужда от притеснения за оборудване – всичко необходимо, включително и екип може да се вземе под наем на място. В услуга на начинаещите и на тези, които искат да повишат своето спортно майсторство в играта на голф, има опитни инструктори.

 

Ски-курорти

 

Ски-курортите във Франция са популярно развлечение през зимния период. Голяма част от ски-курортите на Франция са разположени в Алпите – това са световно известните имена Шамони, Куршевел, Мерибел, Вал Дисере, Межев и много други забележителни курорти.

 

Понастоящем много от ски-курортите на Франция са признати за най-добрите в Европа. Всяка година тук се провеждат международни състезания, шампионати и културни мероприятия.

 

В непосредствена близост до ски-шанците в услуга на тези, които се занимават със зимни спортове има възможност за спускане със сноуборд, шейни, кънки, боулинг, скуош, скокове с парашут и др.

 

Някои от ски-курортите са разположени толкова нависоко, че условията позволяват да се практикуват зимни спортове целогодишно.

 

Балнеолечебен и спа туризъм

 

Сред най-добрите балнеолечебни и СПА курорти във Франция са Биариц, Дакс, Бретан, Виши.

 

Особения климат и наличието на минерални соли оказват благоприятно въздействие за развитие на таласотерапията. Този вид лечение помага при лечение на отслабена имунна система, болки в ставите, проблеми с наднорменото тегло.

 

Наред с всичко казано, в тези известни курорти с помощта на познатите процедури и използването на минерални соли и други полезни добавки, може да ви помогне да се отървете от бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и болести на  горните дихателни пътища.

 

Пациентите провеждат различни процедури, сред които контрастни душове, подводни масажи, терапия с морска вода и водорасли, а също така и кални бани.

Курортът Виши е разположен на 3 часа път от столицата Париж, известен в цял свят с козметичните си продукти, разработени на основата на натурални съставки. Козметиката Виши се използва в цял свят, а базата (основата) на неговия състав се използва за лечение на заболявания в здравните центрове на Виши – „Къщата“ и „Селесте“.

 

Това, което прави водите на Виши особено важни, е тяхната високо съдържание на минерали. Според официално публикуваните данни те идват от 3000 метра под земята, където се нагряват в контакта с магмата и се обогатяват с въглероден двуокис – процес, който им отнема 10 000 години. Те излизат по естествен път в средата на вулканичен район, в газирано състояние, подобно на тези от българския извор в Михалково – общо взето, голяма рядкост сред минералните води по света.

 

„Селесте“ е един от най-популярните спа центрове във Франция. Процедурите са на базата на местните минерални извори Лука. Козметичните услуги в център Селестин са идеалното допълнение към изградените програми за здраве. Общата площ на центъра е 5000 кв.м. В него се използват козметични продукти от салоните за красота на Виши и минерална вода Лука.

 

„Къща“ предлага лечебни и възстановителни програми. Посетителите ще оценят центъра за гъвкави процедури, просторни стаи за лечение, внимателен и грижлив персонал. Основни процедури: масаж четири ръце в банята с минерална вода, душ джет, хидромасаж, терапия с кал, въглеродна баня, спрейове, прием на минерална вода.

 

Сърф, кайт и уиндсърф във Франция

 

Биариц е люлката на европейския сърф  през 1957 г. драматургът Питър Виъртел, в града по случай правенето на един от филмите си, за първи път хваща дъската и се спуска по вълните на плажа Кот-дю-Баск (Côte-des-Basques).

 

В днешно време Биариц е великолепна смесица между курорт за аристократи и за сърфисти. Гран плаж, където се намира Вила Евгения, е също и един от двата най-предпочитани от спортистите плажове. Другият е именно Кот-дю-Баск, едно от най-добрите места за сърф в цяла Европа. От 21 години насам всеки юли в града се провежда и Биариц сърф фестивалът, сред най-престижните фестивали за сърф в Европа, който привлича над 150 000 посетители. В продължение на една-две седмици се организират както състезания между професионалните сърфисти, така и различни концерти.

 

Les Culs Nus е място, намиращо се в предната част на Бискайския залив и любимо място за сърф. Сърфистите се стичат към Les Culs Nus през зимата, когато мощни пет метрови вълни се разбиват в брега на Атлантическия океан. Благодарение на славата на Les Culs Nus цялото крайбрежие на Hossegor се е превърнало в сърф микрокосмос, пълен с училища, сърф лагери и общежития, където човек може да намери всичко – от храна до уроци, сърф екскурзии и партита. Близо до Les Culs Nus се намира и сърф лагера Коала, който е на прекрасен, дълъг пясъчен плаж в непосредствена близост до най-добрите места за сърф в района.

 

Leucate се намира на южното крайбрежие на Средиземно море във Франция, но вълните там може да са толкова високи, колкото тези в Атлантическия океан.

 

Това място, наречено от местните “вятър и пързаляне”, е известно с девет от най-добрите уиндсърф и кайтсърф места в Европа. Въпросните места са на полуострови, вдадени в морето, около лагуната, включително плажовете Coussoules, La Franqui, Le Goulet and Les Pilotis.

 

На всеки Великден Leucate е домакин на Световна купа на вятъра (“Le Mondial Du Vent”), върховният представител на международната конкуренция на Франция. Уиндсърфисти се състезават срещу кайтсърфисти.

 

Прогноза за вълни в Leucate има 300 дни в годината и дори най-малкият морски бриз може да направи чудеса за сърфистите.

 

Придвижване из Франция

Вътрешните полети във Франция се осъществяват от авиокомпанията – Air France, но към вътрешността на страната летят и много други превозвачи по въздуха. Веднъж кацнали във Франция, бихте могли да отлетите до всеки от по-големите градове в страната.

 

Ако използвате компанията Air France, можете да летите от Париж до: Авиньон, Аячо, Биариц, Бордо, Брест, Кан, Клермон-Феран, Le Havre, Лил, Лимож, Лион, Марсилия, Монпелие, Нант, Ница, Перпинян, Рен, Руан, Страсбург, Тулон и Тулуза. С easy Jet можете да летите от Париж до Ница или Тулуза а с Twin Jet от Париж до Бержерак и Перигьо; от Тулуза до Марсилия, Мец, Нанси и Мюлуз.

Airlinair извършва полети от Париж до: Бордо, Лил, Лион, Клермон-Феран, Марсилия, Монпелие, Ница, Мюлуз, Нант, Страсбург и Тулуза до Корсика, в Аячо.

 

Пътуване с автомобил

Тук високоскоростните пътища са много добре развити, но повечето от магистралите са платени. Някъде ще трябва да заплатите такса, само за определен участък от пътя, но на други места работи метода – плащаш на влизане или на излизане. Внимавайте особено много да не изгубите талона, който сте получили на входа, защото ще ви се наложи да платите на излизане таксата за цялото  разстояние. Пунктовете и на двете страни от магистралата работят с кредитни и дебитни карти.

 

Пътищата във Франция не винаги са бързи магистрали. Тъй като построяването на градовете е било много преди да се появят автомобилите, често се срещат много тесни и еднопосочни улички. Такива градове може да ви създадат доста проблеми, ако решите да шофирате през централните им части. Там доста от тях въобще не са пригодени за автомобили. Ако сте решили да вземете под наем голям автомобил, не забравяйте колко трудно ще ви бъде да преминете по тези места с него. Често пъти много по-добре за туристите е да ползват градския транспорт, а за неосведомените все още читатели ще споменем, че във Франция автомобилите се движат в дясната лента – също както и в  България.

 

Пътуване на автостоп

 

Във Франция тази авантюра е съвсем възможна, а шофьорите които са паркирали или спрели за кратко нямат нищо против да проведат разговор с непознат. За целта, обаче, ще ви е необходима известна подготовка с френския език.

 

Париж е много натоварен с трафик град и почти е невъзможно да излезете на автостоп от там поради почти нулевите възможности за спиране. Ако се доберете до предградията, обаче, шансовете да ви качат на автостоп неимоверно се увеличават.

Извън столицата най-добри шансове бихте имали, ако спирате по завоите, където скоростта е по-ниска, докато спирането на магистралите е забранено, а полицията зорко бди за подобни нарушения.

 

С влак

 

Много удачен начин да пътувате из Франция е ако ползвате железниците. Те достигат до всяка едно точка в страната, а за по-дългите разстояния за предпочитане са високоскоростните влакове – TGV.

Трябва да закупите или резервирате вашите билети предварително, а ако не бързате за никъде по-добре се качете на пътнически влак, за да се  порадвате на природата.

Институцията, която се грижи за правилното функциониране на железопътния транспорт в страната се осъществява от SNCF (Френско Национално Управление на Железниците). От някои сайтове можете да проследите графика на вътрешните разписания и да си резервирате билет. (Premiere Classe) в първа класа обикновено се возят по-малко пътници, поради по-високите (с 50% повече от втора класа) цени на билетите, но поради този факт пътуването ви ще бъде много по-комфортно и приятно. Ако TGV влака е пълен, отидете секунди преди отпътуването им при кондуктора и той по всяка вероятност ще ви настани някъде.

 

Ако човекът пътува повече от два двупосочни рейса и няма навършени 26 години може да закупи карта (от 12-25), с която може да ползва 50% отстъпка от цената на билета. Цената на картата е 49 евро.

 

Билетите, които сте резервирали онлайн в сайта на SNCF може да получите на самата гара. Те важат само за териториите на Франция, а вашето местоположение в момента на резервацията няма значение. На гарата трябва да намерите гишето за билети и да помолите да ви го дадат („retirer votre billet“).

 

За да откриете къде се намира вашият влак, трябва да намерите на таблото номера и времето на заминаването му. Коловоза се намира до номера и времето, в което ще отпътува. Билетите които сте резервирали за високоскоростните TGV влакове могат да се ползват за другите по-ниско-тарифни железници. Преди да разберете кое е вашето запазено място трябва да уточните кой е номера на влака „Voit. No“. Внимавайте да не объркате номера на влака с номера на коловоза (пътя). Отивайки към коловозите може да видите номера на дигитален екран на вагона, на прозореца или от вън на вратата.

Тук няма да ви глобят ако седнете на друго място, особено ако влакът не е претъпкан. Можете да размените местата си с друг пътник тъй като правилата за спазване на номерацията не са стриктни във Франция.

 

Особеност при TGV влаковете, е че могат да пристигнат два влака с един и същ номер. Това са два влака, които извършват един рейс, но може да пристигнат и два влака с различни номера, които са много близки (1411 и 1417). В този случай трябва да се уверите, че сте намерили правилния влак и че той съответства на номера от екрана и вагона.

 

Може да се насочите към подходящото място, където да очаквате вашия влак още преди да е пристигнал на гарата. За целта трябва да откриете на картата (налична на повечето жп-гари) местоположението на влака и вагоните. В случай че сте се качили в друг вагон лесно може да се прехвърлите. Достатъчно е да се качите във вагон от вашата класа, а след като влакът потегли и пътниците заемат местата си да отидете и намерите мястото си.

 

Един билет се счита за валиден само, ако преди това е бил перфориран. Можете да направите това на автоматите за перфорация, които са в ярко оранжев цвят (по-старите) и жълто-сив цвят (новите).

 

Автоматите се намират на изхода от перона, и ако забравите да го перфорирате, това че сте чужденец няма да ви помогне, за да избегнете глобата. Все пак тук най-голяма роля има кондуктора, който може да ви помилва, а ако по някаква причина се качите на влака без билет, обезателно го намерете и му обяснете какво се е случило. Чудесно би било да говорите в известна степен френски.

 

Може да пътувате нощно време, а тогава не би била лоша идея да резервирате спално място. Втора класа спалните купета имат по 6 легла на два етажа, първа класа има по 4 в купе, а спалният вагон предлага две места за спане с чисто бельо. По време на резервацията на билета си не забравяйте да уточните пола си, или че сте семейство (двойка), който пътува заедно.

 

 

Общуване

 

Във Франция съществуват различни диалекти, но основно се говори на френски език. Много наподобяващ немския език – елзаският диалект се използва в област Елзас и Лотарингия. В южните части на страната преобладава „окситанския“ диалект. Бретонски диалект се използва в западната част на Бретан, а в Аквитания, и особено на границата с Испания, езикът носи диалектичното име „баски“. В Корсика се говори на разновидност на Италиански език, а в Прованс и Ривиерата се използва масово „провансалския“ диалект.

 

Тук хората са много учтиви, но биха се отнесли студено към някой, който не спазва любезните им обноски. Просто ще ви игнорират. Нормално е в магазините или ресторантите непознати хора да се поздравяват помежду си, а ако сте в някое кафене или магазин, не пропускайте да се сбогувате или поздравите хората, които идват и заминават. Тук етикета повелява винаги да употребите поздрава за „Добро утро“ или „Добър ден!“ – „bonjour“, дори и да не познавате човека зад щанда.

 

Ако не сте добре запознат с езика лесно може да си инсталирате апликация с най-известните фрази и думи на френски.

 

Култура

Това е държава с богата история, традиции и култура. Местните обичат своят произход, ценят историята си, която се изобразява в множество древни сгради, замъци, кули и църкви.

 

Франция е известна със своите ежегодни фестивали – театрални, музикални и кинофестивали, от които най-известния е филмовият фестивал в Кан. Той е забележително съвременно събитие, което се отразява по медиите в цял свят.

 

Към селските провинции тук се отнасят с особен интерес, възстановявайки педантично изоставените чифлици. Така забележителностите във Франция се увеличават и ни помагат да пресъздадем облика на Франция.

 

Страната се характеризира с умението да превръща обикновеното в нещо изключително. Французите се стремят към красотата, именно за това Франция е известна с талантливите си художници. Можете да разгледате техните произведения в Лувъра – един от най-посещаваните музеи в Европа.

 

Вдъхновявани от неподражаемите си творци, французите се нареждат сред най-добрите моделиери в света на модата. Париж е център на модните изяви и неговите жители се стремят да следват тези модни тенденции. В домовете им със сигурност ще намерите книги, дискове с класическа музика и разбира се класически картини…

 

Френската култура е многолика и това си проличава в изобразителното изкуство. Общественият живот заема централна роля в живописта и в изкуството като цяло. Френският шансон се счита за културно наследство. Това е легендарно направление в музиката, станало известно в цял свят.

 

Като цяло французите са привърженици на традициите. Музиката не прави изключение от това правило. Традиционният френски ансамбъл включва: акордеон, китара, саксофон и цигулка, а докато вървите из провинциалните улички, често ще чувате нежни мелодии.

 

Освен огромния си интерес към класическото изкуство, операта и театъра, френският народ обожава и комиксите! В произведенията на съвременните френски писатели се използва разговорният жанр подправен с „лек“ хумор. Този стил не е характерен за класическите френски произведения, но дава на съвременните автори възможност свободно да използват прости, „нелитературни“ форми и изрази.

 

Кухня

 

Както изкуството във Франция, кухнята там е много изискана, изтънчена и се отличава със своя особен чар. Традиционно там се хранят сутрин, обед и вечер с крем-супи, кафе, кроасани, месо, франзели, запеканки с вино, пастети и аперитиви (мускат, порто и др.)

 

Местата където можете да опитате традиционната френска кухня са по бистрата и баровете разположени на почти всеки ъгъл в големите градове и в ресторантите Мишлен с три звезди. Там може да намерите обикновено, евтино меню, но за разнообразни френски ястия ще трябва да бръкнете в джобовете си малко по-дълбоко. Ако желаете да опитате наистина нещо автентично ще трябва да видите къде отиват местните, за да се хранят. В повечето от селата и градовете това са ресторантите в региона.

 

Навсякъде във Франция се сервира национална кухня, наред с китайските и виетнамските ресторанти. В по-големите населени места и градовете може да откриете и гръцки, италиански и северноафрикански ресторанти, пицарии и закусвални. За пример можем да дадем особените ресторанти от типа „Bouchons Lyonnais“, който се намира в Лион и „Crêperies“ в Бретан.

 

Във Франция данък общ доход е близо 20%, а на услугите обикновено 15% и тази сума е включена в сметката, така че всичко останало което дадете е по ваше желание. Местните хора дават бакшиш на персонала, когато са доволни от обслужването. Менюто рядко включва цените на напитките. Ако искате вода, сервитьорите ще се пробват да ви продадат минерална вода – (Évian, Thonon) или пък газирана водя – (Badoit, Perrier). За да си спестите тези разходи, помолете за чаша вода от крана, която е безплатна и безопасна за пиене.

 

Менюто в ресторантите обикновено включва: предястие, което се нарича entrées или hors d’œuvres; основно ястие или plat; както и десерт или кашкавал. Понякога, обаче, се случва да се предлагат само две от трите вида ястия на по-ниска цена. Кафето винаги се предлага, когато приключите с храната (въпреки че след него може да последва аперитив). Ако решите да помолите за кафе по време на хранене, французите могат да сметнат тази молба за странна.

 

Не всички ресторанти са отворени в обедно време и не всички работят целогодишно. Много е важно да разберете работното време на ресторанта. Така например ресторант, който работи по обедно време, обикновено започва да работи от обяд и приема посетители до 13:30. Обикновено вечерята започва да се сервира около 19:30 до 21:30 часа. В големите градове или в центъра на града можете да намерите ресторанти и с по-продължително време за обслужване на клиентите. Практически е невъзможно да откриете ресторант извън пределите на туристическия център, който да работи в събота, а още повече пък в неделя.

 

Колко ще ви струва обяд в ресторант в Париж? Обядът за двама в парижки ресторант, който обикновено включва вино и кафе, ще ви струва от 70 € до 100 €, ако вместо тези питиета, предпочетете бира тогава стойността спада на около 50 €. Обядът в парижки, китайски ресторант ще ви струва само около 10 €, ако посетите ресторант, който е извън Париж, цените ще са много по-ниски, до не ще имате и включено и четвърто ястие, което обикновено представлява кашкавал.

 

Хляб

Няма как да не споменем знаменитата багета, който представлява дълъг и тънък хляб, подобен на нашата франзела. Бисквитите са също част от френската кухня. Обикновено закуската в хотела е лека и се състои от тартини (късчета хляб с масло и конфитюр) или известните в цял свят кроасани, както и печени изделия, които приличат на кроасани, но са с квадратна форма. Такива закуски можете да намерите в сладкарниците.

 

Местна кухня

Всеки район във Франция си има свои характерни ястия, които съответстват на ресурсите на областта. Представяме ви списък с ястията, които лесно можете да намерите във Франция. Общо взето всеки район на страната си има свое уникално и популярно ястие.

 • На югозапад – Cassoulet, който съдържа бобови храни, патешко, свинско и колбаси.
 • В Елзас – свинско с кисело зеле.
 • Централни Алпи – паниран кашкавал със спиртни напитки, както и паниран кашкавал с картофи/месо.
 • В Бургундия – телешко, пържено в зехтин, което обикновено се сервира с различни видове сосове, както и пушено телешко със сос.
 • Рона – Алпи – картофи, печени на фурна.
 • Оверн – паниран кашкавал с картофено пюре.
 • Сен Марсел и Френската ривиера – риба, но внимавайте да не ви измамят. Истинският буябес, който представлява френската рибена чорба е много скъпо ястие, заради количеството прясна риба в него. Подгответе се да платите поне по 30 евро на човек. Ако в ресторанта ви предложат буябес за 15 евро, супата най-вероятно ще бъде с ниско качество.
 • Савоя – сирене Реблошон, картофи, свинско или бекон.
 • Ланди – патешки крилца и бутчета, пържени в собствена мазнина. Тази мазнина е много полезна, особено в съчетание с червено вино. В този район е известен и черния дроб на патицата и гъската. Въпреки че това обикновено е доста скъп пастет, в магазините можете да го намерите на по-ниски цени. Добре се гарнира с шампанско.

 

Покупки

Франция е част от еврозоната, и както много от страните на Европейския Съюз, нейна официална валута е еврото. В някои от туристическите области понякога се приемат и чужди валути – например: американски долари или британска лира, но не бива да разчитате на това. Освен това може да се случи продавачът да ви предложи неизгоден обменен курс. Трябва да знаете, че в магазините не се приема заплащане с чуждестранна валута.

 

Повечето търговски предприятия задължително поставят цените на стоките по витрините. Цените в ресторантите също се намират на видими места.

 

Почти във всички магазини, ресторанти и хотели се приемат мастъркард и виза. Кредитната карта американ експрес се приема само в някои магазини. Консултирайте се с вашата банка относно разплащането (обикновено банките прилагат оптимален обменен курс, който е най-изгоден, но може да се използва и пропорционално и/или фиксирано плащане).

 

Някои автомати във Франция (например за продажба на билетчета) работят единствено с карти с микрочип. Освен това някои касиери, които не са свикнали да боравят с чуждестранни карти, може да не са осведомени, че чуждестранните карти виза и мастъркард трябва да се използват само с подпис от собственика им, тъй като френските потребители използват пин код, без да се подписват за транзакцията.

 

Във Франция има огромно количество банкомати и всички те приемат карти. Имайте предвид, обаче, че не всички операции са достъпни в повечето банкомати, но все пак те са най-добрият начин да изтеглите пари във Франция. Ако банката ви работи с фиксирана комисионна, тогава е по-изгодно да изтеглите голяма сума на една транзакция.

 

След въвеждането на еврото, обменните бюра в страната са все по-малко на брой. Можете да намерите обменно бюро само в градовете, най-често посещавани от чуждестранни туристи, като Париж. Някои банки предлагат обмен на валута, но често срещу огромни комисионни.

 

Що се отнася до пазаруването, най-добри възможности за целта има в Париж, тъй като там има всичко. Освен това с този град обикновено започва и приключва пътешествието из Франция.

 

Безопасност

 

Престъпления

 

За извършено престъпление можете да съобщите на безплатния номер 17. Органите за поддържане на обществения ред включват националната полиция в градовете и жандармерията в селските райони, а за определени въпроси като правилата за движение по пътищата в някои градове и селища отговаря областната полиция. Франция се слави с достатъчно ниско ниво на престъпност, въпреки че в големите градове са разпространени нарушенията. Като правило старите райони са безопасни по всяко време на денонощието. В Париж и в други големи градове е добре да избягване някои райони. В тези градове можете да срещнете в покрайнините младежки престъпни банди.

 

Ако пътувате сами, особено ако сте жена, най-добре избягвайте обществения транспорт късно през нощта по линиите между центъра на града и предградията. Докато разглеждате забележителности, се пазете от джебчии. Във Франция да не помогнете на „човек в опасност“, се счита за престъпление. Това означава, че могат да ви обвинят, ако не сте спрели, след като сте видели катастрофирал автомобил, не сте съобщили на бърза помощ или сте пренебрегнали молба за помощ. Наказанието предвижда глоба или затвор. Тази закон не се отнася до онези случаи, когато помощта застрашава собствения ви живот или живота на други хора.

 

 

 

Пушене

 

Пушенето по закон е забранено във всички затворени обществени помещения, което включва влак, метро, офиси, ресторанти и кафенета, освен ако нямат специално обособени места за пушене. Ресторантите и кафенетата правеха изключение от това правило, но от 1 януари 2008 година, пушенето бе забранено и на тези места. В случай че ви хванат да пушите на забранени места, предвидената глоба е 68 €.

 

Служителите на метрото и на влаковете внимателно следят за изпълнението на този закон и имат право да глобят нарушителя. Ако видите, че някой във влака пуши, го съобщете на служителя.

 

Доколкото хотелите не се считат за обществени места, в някои от тях се предлагат стаи за пушачи и непушачи.

 

Само лица над 16 години могат да купуват тютюневи изделия. Продавачът може да поиска предоставяне на документ за самоличност на лицето.

 

Наркотици

 

Носенето и използването на наркотични вещества – от марихуана до силни наркотици – е незаконно без значение от количеството. Глобата може да бъде много голяма, особено ако лицето е заподозряно в тяхното разпространение. Влаковете и колите, които идват от страни, където отношението към наркотиците не е толкова строго например: (Холандия) се подлагат на строг контрол.

 

Алкохол

 

Франция има достатъчно либерално отношение към алкохола. Обикновено не се изискват лични документи за покупката на спиртни напитки (разбира се, ако на външен вид изглеждате над 18 годишни). Нарушаването на обществения ред, обаче, в нетрезво състояние, се счита за престъпление и може да приключи в полицейския участък до изтрезняване на задържания. Шофирането в нетрезво състояние е сериозно нарушение на закона, което предвижда глоба или затвор.

 

Медицинска помощ

 

Аптеките във Франция се разпознават по зеления кръст, който обикновено свети в неонови светлини. Там продават само лекарства, противозачатъчни и козметика, както и свързаните с тях препарати. Лекарството трябва да се поръчва предварително, дори и да се продава без рецепта. Фармацевтът е в състояние да ви посъветва и помогне при избора на подходящото лекарство. Тъй като в страната съществуват най-различни фирми-производители на лекарства, въпреки че съставът на тези лекарства е практически еднакъв, най-добре е да имате рецепта с международна терминология, а не само названието на лекарството. Лекарства, отпускани по рецепта, както и противозачатъчни хапчета, може да получите само, ако имате рецепта.

 

В магазините можете да закупите презервативи, бинтове, дезинфектанти и други средства за оказване на първа медицинска помощ. Ако имате нужда от медицинска помощ, можете да се обърнете към частни лекари, клиники и болници. Повечето специалисти, като гинеколозите или зъболекарите се занимават с частна практика. Табелката пред кабинета носи надписа Docteur или терапевт. Обикновената цена за консултация при терапевт е 21€, въпреки че някои от тези медици вземат по-високи цени. Разбира се някои доктори могат да дойдат и на адрес, но тази услуга е много скъпа.

 

Къде да отседнем

 

Хотели

 

Хотелите във Франция се разделят на четири категории – от 1 до 4 звезди. Тази оценка е определена от министерството по туризма, а данните за категорията на хотела се намират при входа му. Цената за хотела зависи от условията, местоположението, сезона или провеждането на някакви специални събития.

 

От 2004 г. насам заплащането за три-звезден хотел варира от 70€ до 110€ за двама, без включена закуска. Законът повелява всички хотели да поместват цените за настаняването на видимо място. Не можете да се пазарите в хотела, но можете да помолите за отстъпка.

Хотелите, които са разположени в центъра на града или близо до гарата, обикновено са много малки с капацитет от 15 до 30 стаи. Това означава, че трябва да резервирате стаята си предварително, ако желаете да отседнете там. Обикновено бизнесмените предпочитат по-новите хотели, които се намират в отдалечени райони. Те са с по-голям капацитет от 100 и повече стаи, затова пък до тях трудно можете да се придвижите с обществен транспорт. Покрай шосето, още на входа на града, се намират мотели, но достъпът до тях е възможен само с кола.

 

Когато посещавате Париж, е важно да отседнете в града. Можете да резервирате хотел в Париж или в останалата част на Франция на нашия сайт.

 

Краткосрочен наем на жилище

 

Алтернатива на другите варианти на настаняване е краткосрочният наем на вила, студио или апартамент. Краткосрочният наем може да варира от няколко дни до един месец. Обикновено наемът през летния сезон се смята от събота до събота за месеците юли и август. Подобен вид наем е характерен за частни лица. Предимството му освен достъпните цени се състои е в това, че жилището разполага с напълно оборудвана кухня.

 

Стотици агенции предлагат жилища за краткосрочен наем от името на собствениците им и могат да ви помогнат в избора на най-добрия вариант. Търсенето в интернет предоставя големи списъци, от които можете да изберете най-подходящия вариант. Пример за такъв списък е сайтът „Chambres d`Hotes France“, като собственикът на жилището може да е от всякаква националност.

 

Организацията Gîtes de France

 

Това е френска организация, обединяваща на доброволен принцип над 50 000 собственици на имоти под наем, която предлага последователна оценка и детайлно описание.

 

Организацията предлага също и настаняване в В&B. Средната цена за двама с включена закуска в хотел от подобен тип варира от 45 – 50 евро. Ако сте група от четирима или повече души, ще ви излезе много по-евтино, особено ако наемуете жилището в слаб сезон. Има много вили, собствениците на които искат по-малко от 150 евро за уикенд, които са с капацитет над 5 човека.

 

Къмпинг

 

Къмпингът е доста разпространен вариант за отсядане във Франция. Повечето места за къмпинг са разположени в близост до града и в тях влизат не само палатките, но и фургоните на туристите. На всички такива места има душ и тоалетна, като много от тях предлагат и повече услуги, като например барове, ресторанти, перални на самообслужване, велосипеди под наем и басейни. Подобно на хотелите, и къмпингите се класифицират по количеството получени звезди.

 

В крайбрежните области, ако желаете да се настаните в три или четири-звезден къмпинг през месеците юли и август, е необходима предварителна резервация. Има хора, които резервират за една година напред. Селските райони, далеч от популярните сред туристите места можете да намерите място и без предварителна резервация, особено в така-наречените областни къмпинги, които се намират в повечето малки градове.

 

Във Франция е забранено да се установявате на къмпинг:

 • В гората, в природните областните и националните паркове
 • По обществените улици и пътища
 • По крайбрежието
 • На по-малко от 200 метра от вода, която се използва за пиене
 • В защитени природни зони
 • По-малко от 500 метра от национален паметник
 • На места, където това е забранено от местните закони
 • Върху частна собственост и без съгласието на собственика

 

 

Телекомуникации

 

Телефони

Кодът на страната е 33. Номерата в пределите на Франция се състоят от 10 цифри, като мобилните номера започват с 06.

За международно обаждане от Франция избирайте: 00 + кода на страната + местния номер.

Много компании предоставят безплатни номера, започващи с 0800, но повечето номера започват 082, при което заплащате стойността за градски разговор, независимо в коя част на страната се намирате. Номера, които започват с 089, се облагат допълнително, тъй като обслужват даден вид търговска дейност.

 

Телефони за спешни случаи

Бърза помощ – 15

Полиция – 17

Пожарна – 18

Телефон за спешни случаи – 112

Обаждането на тези номера е безплатно и с тях можете да се свържете от всеки телефон.

 

 

Интернет

Във всички градове в интернет кафетата има достъп до мрежата. Тази услуга обикновено струва около 4 евро на час. С появата на интернет в повечето домове, обаче, става все по-трудно да се намери интернет кафе извън пределите на големите градове.

 

Wi-fi връзка можете да намерите в много кафенета с надпис Trendy. Знакът @, също означава достъп до интернет, но най-популярното място за безплатен Wi-Fi достъп в Париж е центърът Помпиду. Счита се, че Париж ще стане първата европейска столица с безплатен Wi-Fi достъп из целия град, като покритието ще обхваща парковете и библиотеките.

0 Comments

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Forgot your details?

или

Create Account